Klart for nytt møte – Østlands-Posten Reviewed by Momizat on . – Jeg ser fram til å møte president Barack Obama og diskutere viktige spørsmål som økonomi, utenrikspolitikk, klima og energi, sier statsminister Jens Stoltenbe – Jeg ser fram til å møte president Barack Obama og diskutere viktige spørsmål som økonomi, utenrikspolitikk, klima og energi, sier statsminister Jens Stoltenbe Rating: 0
You Are Here: Home » Utenriks » Klart for nytt møte – Østlands-Posten

Klart for nytt møte – Østlands-Posten

Klart for nytt møte – Østlands-Posten

Klart for nytt møte– Jeg ser fram til å møte president Barack Obama og diskutere viktige spørsmål som økonomi, utenrikspolitikk, klima og energi, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Stoltenberg møter Obama til en arbeidsmiddag i Stockholm sammen med sine nordiske kolleger 4. september.

– Jeg har hatt gleden av å møte president Obama flere ganger. Det er alltid nyttig både å høre hans vurderinger av økonomi, energi og miljø – men også å få framføre norske synspunkter. Det er gjennom denne type dialog at politikk og samarbeid utvikles. USA er vår største allierte og et land som vi samarbeider tett med på mange områder, sier Stoltenberg til NTB.

Personlig engasjert

Under middagen blir internasjonal økonomi og klimautfordringene blant de store temaene.

– Verden står i en vanskelig situasjon med høy arbeidsledighet. Vi trenger fortsatt størst mulig oppmerksomhet på hva vi kan gjøre for å redusere ledigheten. Når det gjelder klima, har jeg diskutert det flere ganger med Obama, blant annet før og under forhandlingene i København. Han er svært kunnskapsrik, og han er i tillegg personlig engasjert, sier Stoltenberg.

Kvotesamarbeid

Stoltenberg sier at USA er et nøkkelland for å få på plass en ny klimaavtale.

– Obama har jo selv satt det på dagsorden igjen. Han sliter med å få med seg Kongressen på en internasjonal avtale med forpliktende tall på utslipp, kombinert med pris på CO2. Likevel er det spennende ting som skjer i USA, der kvotesystemer kommer i flere delstater, blant annet California, som jo er en av verdens største økonomier. Kan vi få til en kobling mellom det europeiske kvotesystemet og kvotesystemer i delstater i USA, er vi langt på vei, sier Stoltenberg.

Avlyst toppmøte

Middagen er kommet i stand fordi Obama utvidet et planlagt besøk i Stockholm. Det skjedde etter at han avlyste et toppmøte med Russlands president Vladimir Putin i forbindelse med G20-møtet i St. Petersburg i september.

Fra København og Helsingfors blir det meldt at statsminister Helle Thorning-Schmidt og president Sauli Niinistö også deltar på middagen, der Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt blir vert.

På spørsmål fra NTB sier Stoltenberg at han regner med at det også blir tid til samtale med Obama på tomannshånd, men legger til at temaene uansett er noe som åpent diskuteres i den nordiske kretsen.

– Men noe uformell tid til prat blir det alltid under slike middager. Og Obama har alltid vist interesse for Norge og Norden. Vi deler mange verdier og synspunkter, selv om han jo kommer fra en annen politisk virkelighet enn den norske. Det er likevel ikke tvil om at han som amerikansk demokrat deler en del av de verdiene jeg som sosialdemokrat i Norge står for. Hans valgkamp handlet blant annet om å si nei til skatteletter til de rike, om å forsvare et felles helsevesen og bruke staten til å bekjempe arbeidsledigheten. Dette er absolutt saker jeg kjenner meg godt igjen i, sier Stoltenberg. (ANB-NTB)


World – Google News

About The Author

Number of Entries : 25

Leave a Comment

Scroll to top